Da Russerne kom på Besøg

Bornholms Kulturuge: Historiske optrin på Melstedgård

Dato og klokkeslæt

22. september 11.00–15.00

Bornholms Kulturuge afholdes over hele øen fra d. 17. til d. 26. september.

Mange bornholmere, på landet og i byerne, var i 1945 vidne til dramatiske optrin, da russerne kom anstigende. Den 22. september vil du to gange, kl. 11 og kl. 14 kunne opleve lidt af hvordan det kunne have set ud da de hærdede soldater fra Østfronten gjorde deres ankomst

Bornholm 1945: Foråret 1945 var en voldsom tid på Bornholm. Tyske flygtninge  - civile såvel som soldater - ankom på store og små både. Nogle blev en et stykke tid og skulle indkvarteres og bespises andre sejlede hurtigt videre. De fleste syge og sårede. Det skulle man også tage sig af. Det var vanskeligt for tyskerne var jo både mennesker og fjenden. Så kom bombardementet af Rønne og Nexø mange tusinde evakuerede borgere, der også måtte huses hos familie eller helt ukendte folk. I en tid, hvor der var knaphed på meget. Hurtigt efter ankom de russiske tropper i tusindetal. I den første tid var det russiske soldater, der havde været vandt til at barsk krigsførelse på Østfronten. Derfor oplevede folk, at russiske soldater forlangte mad, alkohol og andet. De kunne være stærkt berusede og voldsomme. Men soldaterne kunne også være venlige og simpelthen søge en fredelig menneskelig kontakt.

Ude på øens gårde mærkede man alt dette lige efter, eller oveni hinanden. Gennem erindringer og beretninger indleveret til Bornholms Museum levendegør vi, i samarbejde med Bornholms Ø-Arkiv, de dramatiske forårsmåneder på et sted som Melstedgård.

Optrinnene er inspireret af nogle af bornholmernes erindringer fra tiden (bla. hentet fra bornholmskebilleder.dk). Her smelter personlige oplevelser, menneskelige behov og storpolitik sammen.

Mødested

Melstedgård Melstedvej 25 3760 Gudhjem

Pris

Inkluderet i entré til Melstedgård