Håndværksdag på Melstedgård

Pilotprojekt om skoler og håndværk

Elever fra Søndermarksskolen laver hegnspæle

Onsdag d.7 november fik vi besøg af 6. C fra Søndermarksskolen der havde fået lov at være prøvekaniner i et ny pilotprojekt. 

Både folkeskoler, erhvervsskoler, kommuner og museer over hele landet, er gået sammen i et udviklingsprojekt, der skal øge unge elevers kendskab til og interesse for håndværk og praktiske fag. 

Bornholms Museum har jo flere afdelinger, der hver rummer forskellige muligheder. I forsommeren var eleverne på Hjorths Fabrik og på Erichsens Gård. På Hjorths Fabrik prøvede de selvfølgelig kræfter med ler på alle måder, og på Erichsens Gård fik de maler-, murer- og gartneropgaver. 

Her i november var turen så kommet til os på Gaarden. Melstedgård er jo et levende museum, og selvom stuehuset holder vinterferie, er der altid meget der skal gøres. Under en høj efterårshimmel med skøn sol var eleverne rundt over hele matriklen. Det var først og fremmest forskellige opgaver med træ der prægede dagen. Eleverne arbejdede med sætte nye hegnspæle, udvide dyrenes læskur og meget andet. 

Læskuret skal ordnes inden vinteren

Melstedgårds forvalter, Thomas Pedersen, vores gartner Bjarne og de dygtige håndværkere fra Sct. Mortensgade, Michael, Lars og Nicholaj var med eleverne rundt i løbet af dagen. Håbet er jo selvfølgelig at en stærk oplevelse, og en tæt personlig kontakt til nogen folk, der både er engagerede og som kan deres kram, kan være med til at pirre interessen hos nogle unge mennesker. Måske kan en oplevelse som den få nogen der ellers ikke før ville have overvejet det, til senere at turde vælge et håndværksfag. 

Projektet er finansieret af Realdania og er et samarbejde mellem Bornholms Museum, Frilandsmuseet, Museet Hjerl Hede, Museum Lolland-Falster, og Oplevelsescenteret Nyvang.